Jak postavit plot ze čtyřhranného pletiva

Jaké nářadí budu potřebovat ke stavbě plotu?

  • Zemní, motorový vrták nebo rýč,
  • ruční bagr na výběr zeminy z děr (případně mohou postačit ruce a rukavice)
  • lopata,
  • vrtačka s vrtákem do kovu (8 mm)
  • vodováha,
  • stavební provázek, kolíky, roxory
  • kleště klasické, kleště štípací, kleště rocafix a spony Rocafix
  • V případě použití klasického betonu, nikoliv fixbetonu, bude ještě potřeba kolečko na rozmíchání betonu + tlumok na zhutnění betonu.

Jaký materiál budu potřebovat ke stavbě plotu?

Princip, jak vybrat výšku plotového sloupku

Dejme tomu, že si vyberete výšku oplocení bez podhrabové desky 150 cm.

  • Sloupek by měl být v zemi alespoň 50-70 cm. To znamená, že pro výšku plotu bude zapotřebí zakoupit sloupky výšky 200 - 220 cm. Na rovném terénu bohatě postačí sloupek výšky 200 cm. Při stavbě plotu ve svahu pro jistotu doporučujeme použít sloupek výšky 220 cm.
  • Příklad: 150 cm (pletivo) + 50 cm ( do země )= Sloupek 200 cm 
  • Příklad ve svahu: 150 cm (pletivo) + 50 cm ( do země ) + 20 cm rezerva ( výškový rozdíl )= Sloupek 220 cm

Dejme tomu, že si vyberete výšku oplocení tentokrát s podhrabovou deskou a pletivo 150 cm

V našem sortimentu naleznete 2 druhy výšek podhrabové desky ( 20cm a 30 cm ) Sloupek by měl být v zemi alespoň 50-70 cm a připočítat vámi zvolenou výšku podhrabové desky ( 20cm nebo 30 cm. To znamená, že pro výšku plotu bude zapotřebí zakoupit sloupky výšky 220 - 240 cm. 

Příklad s podhrabovou deskou 20 cm: Pletivo 150 cm + 50 cm do země + 20 cm podhrabová deska = Sloupek by měl být vysoký alespoň 220 až 240 cm.

Příklad s podhrabovou deskou 30 cm: Pletivo 150 cm + 50 cm do země + 30 cm podhrabová deska = Sloupek by měl být vysoký alespoň 230 až 250 cm. 

 

Zaměření a značení děr

Nejdříve bude potřeba si zjistit hranice vašeho pozemku geodetem. Poté si můžete kolem obvodu pozemku natáhnout stavební provázek a značkovacím sprejem si vyznačit díry pro vzpěry a plotové sloupky. Max. 2,5 až 3 m od sebe. Vzpěry se používají na začátku, na konci v rozích a po každých 25 metrech plotu.

 

Výkop děr a betonáž sloupků

Při hloubení děr doporučujeme vykopat díru alespoň 15 až 20 cm širokou a 80 cm hlubokou, avšak sloupek stačí, aby byl v zemi 50 cm. Díry můžete vykopat rýčem, ručním zemním vrtákem anebo motorovým vrtákem. Přebytečnou zeminu vybereme ručním bagrem, nebo rukama Jakmile budeme mít díry vykopané můžeme si roznést veškeré sloupky, vzpěry a můžeme se pustit do betonování.

Betonáž sloupků

Beton si můžete zakoupit v pytlích, sami si ho umíchat v míchačce, anebo dovézt z betonárky. Poté si zabetonujeme sloupky do vodorovné polohy a zabetonujeme vzpěry. Po zabetonování doporučujeme beton okolo sloupků prolít vodou, beton se poté pěkně spojí a zatáhne společně se sloupkem. Beton necháme dostatečně zatvrdnout alespoň 1 týden.

Instalace vzpěr, napínáku, drátů a pletiva

Po vytvrdnutí betonu nainstalujeme vzpěry, napínáky, vyšponujeme napínací drát a zafixujeme do příchytek napínacího drátu. Pletivo uchytíme vázacím drátem na počátečním sloupku a háček po háčku navěsíme. Poté pletivo dostatečně vyšponujeme, na koncovém sloupku uvážeme a zaháčkujeme i spodní napínací drát. Nakonec uvážeme pletivo vázacím drátem ke sloupkům a pomocí kleští rocafix a sponek přichytíme. Nebo použijeme znovu místo kleští vázací drát.